NOTÍCIES


Èxit d'assistència a les jornades sobre els Drets sexuals i reproductius a Lleida


VEURE TOTES LES NOTÍCIES      IMPRIMIR NOTÍCIA


 

Al llarg de tres dies la FFS ha realitzat unes jornades formatives en Educació per al Desenvolupament (EpD) en Drets Sexuals i Reproductius de les dones africanes residents a Lleida, per tal d’apropar diferents realitats presents en la ciutat, obrir espais de diàleg i també sensibilitzar en valors de respecte i igualtat.

Lleida és un territori multicultural on conviuen persones de diferents països i cultures. La integració social és vital i molt enriquidora pel benestar de tots i totes les ciutadanes. Però la majoria de dones africanes residents a Lleida estan en situació d’alta vulnerabilitat. Les jornades organitzades des de la FFS volen han obert canals de comunicació entre cultures i diferents agents de canvi, per tal d'entendre i aprendre per generar empatia intercultural, compartir responsabilitats i millorar la salut i la qualitat de vida dels col·lectius femenins minoritaris. 

Les jornades han constat de tallers específics dirigits als diferents col·lectius implicats en la promoció de la salut de les dones africanes:  homes i dones africanes residents a la ciutat de Lleida, serveis socials i organismes oficials, i professionals de la salut i l’educació. També s’han realitzat tallers participatius entre els  alumnes de 4t d’ESO de dos instituts de Lleida.

L’objectiu de les activitats és sensibilitzar i generar impacte entre la societat civil i els organismes del territori com agents de canvi, per contribuir a la defensa i millora de la realitat en què es troben els drets sexuals i reproductius de les dones africanes a Lleida i d’arreu del món. L'educació és un motor clau, i gràcies a compartir experiències i generar vincles, aquestes jornades ajuden a trencar tabús i obrir espais de diàleg i reflexió. 

Èxit de participació i valoració positiva de les jornades

El primer taller, es va celebrar el passat diumenge, 28 d'octubre, dirigit a les dones africanes de Lleida, va comptar amb nombrosa assistència i participació femenina. Es va crear un espai de diàleg sobre el dret a la salut de les dones i la realitat de la mutilació genital femenina. El segon taller, que va tenir lloc dilluns 29 i va reunir a 30 persones implicades professionalment en el benestar de les persones en risc d’exclusió social i que pateixen violència de gènere. En aquesta sessió es va analitzar l’actual protocol d’acció per trobar noves eines i recursos d’inclusió multicultural. El dimarts 30 d'octubre, es van tancar les jornades amb el taller de participació activa per als alumnes de 4t d’ESO de l'IES Manuel de Montsuar i del col·legi Les Heures. Les preguntes, els dubtes i les seves opinions han servit per construïr un col·loqui molt enriquidor sobre la responsabilitat compartida, els estereotips de gènere i com aquests prejudicis afecten la salut de les persones. 

Per aquestes jornades la FFS ha comptat amb l’expertesa i experiència de Bombo Ndir Fall, presidenta de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, vicepresidenta de la Coordinadora de les Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) i mediadora en Gènere i Educació per al Desenvolupament. El representant de la FFS a Dakar, Marcel Montiel, especialista en gestió de projectes en salut i comunicació social, també ha participat durant aquests tallers per compartir millors pràctiques i sinergies entre Lleida i Senegal.

Les jornades estan emmarcades dins el projecte de defensa dels drets sexuals i reproductius a Senegal, executat en conveni amb l'Institut de les Desigualtats i finançat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Dr.Fleming, 14 25006 Lleida T+F 973 24 53 80 info@fundacioferreruela.com Avís legal